Home » Verslag Najaarsrit

Oldtimer rally’s voor het Goede Doel

 

Na de prachtige najaarstoer  langs de oevers van de Lek- waarbij wij de Lek steeds aan de rechterkant van de auto dienden te volgen- memoreerde ik in mijn dank aan de organisatoren van de RRAF-NL rally op 7 oktober, dat de verschillende rally’s van de Antique Classic & Historic Automobile World Fellowship of Rotarians –ACHAFR- en de onderliggende nationale organisaties dit jaar al € 140 000,- aan donaties aan Goede Doelen van Rotary hebben bijgedragen. Daarmee hebben oldtimer-vrienden duidelijk invulling gegeven aan het ‘Leitmotiv’ van Rotary  “Service above Self”. De jaarlijks weerkerende rally’s in Nederland, Duitsland, Engeland en Italië zijn inmiddels graag geziene trefpunten in binnen- en buitenland van leden van de onderscheiden organisaties  geworden. Gezamenlijk hebben we een vriendenkring over s’ lands grenzen heen tot stand gebracht. Het is inmiddels vanzelfsprekend dat Nederlandse, Engelse, Duitse en Italiaanse vrienden deelnemen aan de rally’s van de nationale organisaties. De RRAF-NL/Europa tour  was dit jaar het ontmoetingsplatform van zo’n 40 internationale teams. Ook aan de door RRAF-UK georganiseerde rally door Normandië namen naast Engelse Rotarians  Nederlandse en Duitse oldtimer- vrienden deel.  In mei organiseerde RC Luedinghausen de rally langs (water)kastelen in het Muensterland- oojk daar meldden zich leden van RRAF-NL aan. Met in totaal 80 auto’s werd daar een fors bedrag aan gelden voor End Polio Now opgehaald, hetwelk door de Bill Gates Foundation werd verdrievoudigd. Rally’s in Italië stonden en staan in het teken van ondersteuning van de slachtoffers van de aardbevingen in centraal Italië. In de afgelopen drie jaar werd via inschrijfgelden ( € 100-200,- per team), veilingen en loterijen gedurende de rally’s voldoende middelen voor de bouw van een multifunctioneel centrum in het zwaar getroffen Amatrice geworven. In het centrum worden aan young professionals  huurvrije ruimten aangeboden. Langs deze weg dragen we bij aan het behoud van jonge ondernemers in de betrokken regio. De rally’s in Italië worden niet alleen daadkrachtig door de lokale RCs , maar ook door de politie ondersteund, die zelfs oldtimer- dienstauto’s uit het museo di policia halen. Niet alleen de rally-rijders, maar ook de begeleidende agenten beleven onvergetelijke dagen.

De ingezette weg vervolgen we in 2019 met de door onze Duitse vrienden van 30 mei tot 2 juni te organiseren ROFD/Europa Tour naar de Rotary International World Convention. Voor de Engelse en Nederlandse deelnemers organiseren we van 28- 30 mei een pre-tour van Loosdrecht naar het startpunt Reinstorf in Duitsland.

In 2020 staat de ARACI/ Europa Tour op het programma. Eind april rijden we  in Italië van Coast-to-Coast over de Apenijnen.

In 2021 volgen we de uitnodiging van RRAF-UK , die dan de Europa tour in Engeland organiseert.

 

Matthijs van den Adel

Voorzitter ACHAFR